Přejít na galerii:
Galerie: Bobr na Bílině (2010)
Začátkem února 2010 se nám podařilo zdokumentovat výskyt bobra evropského na Bílině. Pravděpodobně jde o poddruh labského bobra, který je u nás původní. (Na rozdíl od ostatních bobrů v ČR, kteří byli dovezení - většinou z Ruska - a vysazení v Bavorsku a Rakousku, odkud k nám pronikají zejména z jihu.) Stavy bobrů na dolním českém Labi dlouhodobě stagnovaly a tak nás může těšit, že se jim konečně podařilo proniknout mimo Labe. Pokud se jim zde bude dařit, je pravděpodobné, že postupně "zabobří" poměrně rozsáhlé povodí Bíliny. Jistě zde najdou řadu míst, kde se jim bude líbit. Naši knihu o labských bobrech si můžete objednat v našem e-shopu (www.prateleprirody.cz/shop). | Pro lepší zobrazení KLIKNĚTE na snímek!
Předchozí snímek I tyto okusy se jevily jako čerstvé.  (Pokr.) Následující snímek

Název obrázku: 17. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Popis: I tyto okusy se jevily jako čerstvé. (Pokr.)
Autor: M. Páleník
Další obrázky v galerii:
Nešel jsem po břehu Bíliny ani 20 metrů a již jsem narazil na první známky bobřího výskytu - tzv. okusy, tedy větší či menší kusy bobrem ohlodaných větví. (Pokr.)1. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Pro pochybovače tytéž okusy v detailu.  (Pokr.)2. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
O několik metrů dál již nebylo pochyb...  (Pokr.)3. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Od bobrů se můžeme učit, jak má vypadat trvale udržitelný způsob života. Člověk by nekácel tak vysoko a každou pátou větev.  (Pokr.)4. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Okus musel být poměrně čerstvý... Bobři v zimě nenapodobují medvědy a jsou aktivní. Vzhledem k teplotě vody je to obdivuhodné.  (Pokr.)5. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Na rozdíl od Labe, kde se bobři vyskytují prakticky jen na jednom břehu, na Bílině možná obšťastňují - aspoň občas - břehy oba. Není ovšem vyloučeno, že tento okus zanesl na břeh proud... Kromě tohoto okusu jsem již na druhém břehu žádnou bobří stopu nezpozoroval. Žádné závěry ale prozatím nečiňme, bobři jsou na této lokalitě poměrně krátce a tak je jejich chování na první pohled atypické. Např. zde zatím neporazili žádný strom. (Pokr.)6. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Lidské odpadky, nejsou-li toxické, bobrům patrně nevadí. (I když... Víme, co si o lidech vyprávěji ve svých norách?) Všudypřítomné PET lahve nemohly chybět ani zde. Snímek jsem ovšem nepořizoval kvůli nim. Všimněte si okusů vznášejících se na hladině i pod ní.  (Pokr.)7. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Nejen na tomto okusu byly zřetelné stopy bobřích hlodáků. (Pokr.)8. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Někdy to bobr zřejmě nevydrží a loupe lýko přímo na keři či stromě. Další větve si již odtáhne s sebou. Buď do nory nebo (zejména na podzim) do své zimní 9. Bobří okusy na Bílině
Napoprvé jsem stopy ve sněhu za bobří nepokládal. Až dosud jsem nalézal okusy jen přímo u vody, jakoby se bobři ostýchali udělat z ní byť jen krok. Teprve při zpáteční cestě jsem si všiml, že stezka vede nejkratší možnou cestou - jaké překvapení - přímo k borovici! Okusy na ní vysloveně svítily. (Pokr.)10. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Proč překvapení? Bobři se totiž živí především lýkem měkkých, tedy listnatých stromů. Podle statistik pilných 11. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Stopy již byly bohužel poměrně staré, špatně zřetelné. Z toho snímku je patrné, že vedly skutečně kolmo k břehu. Bobři mají skvělý čich a podle všeho tedy k borovici mířil(i) neomylně. Že by se bobr spletl, naprosto nevěřím. Kdyby náhodou zcela ztratil čich, při prvním ochutnání musel poznat borovou pryskyřici. Nemám pochyb, že borovicová větev, anebo možná právě ona pryskyřice, byla jeho cílem. (Pokr.)12. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Jak je vidět, zatím zde má bobr potravy nadbytek. I když se živí rychle rostoucími druhy stromů (resp. především jejich lýkem), které budou ztráty nahrazovat novými letorosty, časem patrně převáží bobří apetit. Pak se pustí do silnějších stromů -  jako do zdroje potravy. Na Labi a na této části Bíliny bobři totiž hráze nestavějí. Ty potřebují jen na menších potocích. Cílem této, jistě náročné činnosti, do níž by se bobři nepouštěli, kdyby nemuseli, je v prvé řadě zajistit, aby vchod do jejich nory byl celoročně pod vodou. V opačném případě by se v ohrožení života ocitla především bobří mláďata. (Pokr.)13. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Největší okus, který jsem našel. V průměru měl asi 5 -6 cm. (Dlouhá byla ovšem větev několik metrů a málem jsem při manipulaci s ní zlikvidoval fotoaparát. Naštěstí to odnesla jen krytka objektivu, která přistála na kusu polystyrénu. Že by k něčemu ten svinčík, co nám všude plave, byl přece jen dobrý?) (Pokr.)14. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Zkušený traper nepřehlédne ani takovou stopu. Poučen případem 15. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Tentýž okus pro méně cvičené oko. (Pokr.)16. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)
Tentýž pohled v jiném zaostření. (Pokračování příště.)18. Bobří okusy na Bílině (únor 2010)