Přejít na galerii:
Galerie: Pokusná hráz na Labi (2009)
Na dolním Labi se zkouší, zda nově navržené hráze (jimž se pro jejich tvar přezdívá "hokejky") skutečně umožní zachování štěrkopískových náplav.
Předchozí snímek Účelem těchto hrází je zlepšit plavební podmínky na dolním Labi. (Jako překážka v toku zvýší množství vody a tedy plavební hloubku v plavební dráze.) Hráz na snímku byla navržena v takovém tvaru, aby velikost částic, které se kolem ní budou ukládat, odpovídala nejvíce ceněným ekosystémům českého dolního Labe - štěrkopískovým náplavám. Na těch se vyskytuje celá řada vzácných a chráněných druhů, které bychom jinde hledali těžko nebo marně. Přátelé přírody během jednání v r. 2007 navrhli, aby se - dříve, než se bude projednávat EIA na Následující snímek

Název obrázku: Hráz na Labi (5)
Popis: Účelem těchto hrází je zlepšit plavební podmínky na dolním Labi. (Jako překážka v toku zvýší množství vody a tedy plavební hloubku v plavební dráze.) Hráz na snímku byla navržena v takovém tvaru, aby velikost částic, které se kolem ní budou ukládat, odpovídala nejvíce ceněným ekosystémům českého dolního Labe - štěrkopískovým náplavám. Na těch se vyskytuje celá řada vzácných a chráněných druhů, které bychom jinde hledali těžko nebo marně. Přátelé přírody během jednání v r. 2007 navrhli, aby se - dříve, než se bude projednávat EIA na "zlepšení plavebních podmínek" - na Labi pod Děčínem vybudovala jedna hráz a několik let se zkoumalo, zda se předpoklady a očekávání odborníků naplní. Na to investor skutečně přistoupil a po dohodě se Správou CHKO jednu takovou "hokejku" vybudoval. Vidíte ji na snímku. Na vyhodnocení, jak tato hráz "funguje", je ovšem zatím příliš brzy.
Autor: P. Bauer
Další obrázky v galerii:
Účelem těchto hrází je zlepšit plavební podmínky na dolním Labi. (Jako překážka v toku zvýší množství vody a tedy plavební hloubku v plavební dráze.) Hráz na snímku byla navržena v takovém tvaru, aby velikost částic, které se kolem ní budou ukládat, odpovídala nejvíce ceněným ekosystémům českého dolního Labe - štěrkopískovým náplavám. Na těch se vyskytuje celá řada vzácných a chráněných druhů, které bychom jinde hledali těžko nebo marně. Přátelé přírody během jednání v r. 2007 navrhli, aby se - dříve, než se bude projednávat EIA na Hráz na Labi (1)
Účelem těchto hrází je zlepšit plavební podmínky na dolním Labi. (Jako překážka v toku zvýší množství vody a tedy plavební hloubku v plavební dráze.) Hráz na snímku byla navržena v takovém tvaru, aby velikost částic, které se kolem ní budou ukládat, odpovídala nejvíce ceněným ekosystémům českého dolního Labe - štěrkopískovým náplavám. Na těch se vyskytuje celá řada vzácných a chráněných druhů, které bychom jinde hledali těžko nebo marně. Přátelé přírody během jednání v r. 2007 navrhli, aby se - dříve, než se bude projednávat EIA na Hráz na Labi (2)
Účelem těchto hrází je zlepšit plavební podmínky na dolním Labi. (Jako překážka v toku zvýší množství vody a tedy plavební hloubku v plavební dráze.) Hráz na snímku byla navržena v takovém tvaru, aby velikost částic, které se kolem ní budou ukládat, odpovídala nejvíce ceněným ekosystémům českého dolního Labe - štěrkopískovým náplavám. Na těch se vyskytuje celá řada vzácných a chráněných druhů, které bychom jinde hledali těžko nebo marně. Přátelé přírody během jednání v r. 2007 navrhli, aby se - dříve, než se bude projednávat EIA na Hráz na Labi (3)
Účelem těchto hrází je zlepšit plavební podmínky na dolním Labi. (Jako překážka v toku zvýší množství vody a tedy plavební hloubku v plavební dráze.) Hráz na snímku byla navržena v takovém tvaru, aby velikost částic, které se kolem ní budou ukládat, odpovídala nejvíce ceněným ekosystémům českého dolního Labe - štěrkopískovým náplavám. Na těch se vyskytuje celá řada vzácných a chráněných druhů, které bychom jinde hledali těžko nebo marně. Přátelé přírody během jednání v r. 2007 navrhli, aby se - dříve, než se bude projednávat EIA na Hráz na Labi (4)