Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:


Hráč na hoboj Jan Adamus  


O Přátelích přírody napsal:
"Přátele přírody podporuji z toho důvodu, že chci, aby něco z ní zůstalo i pro další generace."

Co jsme našli o Janu Adamusovi:
Jan Adamus - absolvent AMU v Praze ve třídě F. Hantáka.
V roce 1977 získal 1.cenu v Mezinárodní soutěži Pražského jara.
Spolupracuje s významnými orchestry a umělci (Václav Smetáček, Josef Suk, Jiří Bělohlávek, Petr Altrichter, Jiří Kout, Michael Helmrath aj.).
Jan Adamus se také zabývá objevováním dosud nehraných skladeb starých mistrů, které vyhledává v archivech. Výsledkem této činnosti jsou vydané CD s hobojovými koncerty Carlo Besozziho a hobojové koncerty starých českých mistrů (Jírovec, Rejcha, Družecký).
Spolupracuje také s vydavatelstvím " Edition Kunzelmann" ve Švýcarsku, kde vyšly tiskem hobojové koncerty C. Besozziho a J. Rejchy.
Jan Adamus - hráč na hoboj
Umění Jana Adamuse zazářilo poprvé v Mezinárodní soutěži Pražského jara 1977, kde si interpret vydobyl první cenu a titul laureáta. Vítězství v této soutěži mu otevřelo cestu na koncertní pódia doma i v zahraničí.
Jan Adamus spolupracoval s významnými umělci (Jiří Bělohlávek, Jiří Kout, Petr Altrichter, Vladimír Válek, Andrew Constantine, Michael Helmrath) a koncertoval ve významných hudebních centrech Evropy (Vídeň, Salzburg, Berlín, Mnichov, Amsterdam, Moskva atd.) S Josefem Sukem spoluúčinkoval v Bachově Dvojkoncertu na Pražském jaru 1985.
V roce 1997 premiéroval na Pražském jaru "Concertino pro hoboj a malý orchestr" skladatele Jana Klusáka, za doprovodu Talichova komorního orchestru (dirigent Andrew Constantine). Jan Adamus objevil na zámku v Českém Krumlově hobojové koncerty Carlo Besozziho a v jeho podání, za doprovodu Pražského komorního orchestru, zazněl tento koncert na festivalu v Českém Krumlově.
V roce 1999 spolupracoval jako sólista s Filharmonickým komorním orchestrem z Mnichova (Philharmonisches Kammerorchester München) ve Španělském sále Pražského hradu. Jan Adamus natočil několik hobojových koncertů ve spolupráci s dirigenty Jiřím Bělohlávkem (Kramář, Mozart) a Petrem Altrichtrem (Jírovec, Rejcha, Družecký). Pro firmu GZ Loděnice natočil Besozziho hobojové koncerty (spolu s Pražským komorním orchestrem), "Barokní hobojové koncerty" (Vivaldi, Bach, Händel, Albinoni).
V roce 1998 natočil Jan Adamus doposud nejrozsáhlejší komplet hobojových koncertů ( Haydn, Mozart, Kramář) s Komorními sólisty České filharmonie, pod taktovkou Vladimíra Válka. S Adamusovým triem byla rovněž realizována nahrávka 6 svit G.Ph.Telemanna a profilové CD Adamusova tria (Haydn, Mozart, Schumann, Odstrčil).
Jan Adamus hraje na nástroj zn. "Adler Markneukirchen".