Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Šedivé zdi nezezelenají


Na neúpravný vzhled protihlukových zdí podél rušných komunikací, zejména na sídlištích Kamenný Vrch a Dobětice, poukázali někteří Ústečané. Nelíbí se jim jejich šedivost a tvrdí, že by stačilo málo, aby se staly zdobným prvkem. Například je ozelenit, pomalovat nebo osadit reklamami.

„Zeď na Kamenném vrchu se nelíbí ani mně,“ souhlasí starosta Střekova Vlastimil Žáček. Slíbil, že zváží možnosti, jak ji zkrášlit. „Mohli bychom se třeba domluvit se školami v našem obvodu, že by se o výzdobu zdi postaraly v rámci výtvarné výchovy. Podobně už máme dohodu, že školáci v dílnách vyrobí ozdoby na obvodní vánoční strom,“ uvedl Žáček.

Možnost ukrýt zeď pod pnoucí zeleň mu nepřipadá jako dobrá. „Jednak už v minulosti sem radnice nechala vysadit břečťan a podobné rostliny, ale lidé je zakrátko z velké části zlikvidovali. A také mám zkušenosti, že se takové zelené stěny stávají úkrytem pro různý hmyz, který pak obyvatele v okolí obtěžuje (zvýrazněno PP),“ poznamenal Žáček.

Na zeď v Doběticích se radnice, alespoň v blízké budoucnosti, nechystá. „Nemáme na to. Náš letošní rozpočet je velmi napjatý,“ uvedl starosta Severní Terasy Jiří Brodský.
 
Jitka Hadašová

Ústecký deník, 4. 4. 2007


Reakce Přátel přírody:



Dobrý den,
rád bych krátce zareagoval na článek "Šedivé zdi nezezelenají" (vyšel dnes).
Pan starosta se hluboce mýlí hned čtyřikrát:
1. Popínavé rostliny nedala sázet radnice, ale byla to naše organizace (za grant Komunitní nadace). Viz http://www.prateleprirody.cz/galerie&sub=7 a http://www.prateleprirody.cz/galerie&id=45 
2. Mizení "našich" popínavek má úplně jinou příčinu! Pravidelně je - přes naše několikeré upozornění a domluvy s přílsušným odborem střekovské radnice - přesekávaly při sekání trávy strunovými sekačkami několik cm nad zemí firmy najaté radnicí a placené z obvodního rozpočtu v položce "údržba zeleně".
3. Dá se to pořídit za pár tisíc (klidně to zopakujeme; zasadili jsme je všechny za jeden den). Třeba by si pan starosta mohl jeden den vzít neplacené volno a hned by se velký kus zazelenal.
4. Žádný obtížný hmyz se v popínavé zeleni neskrývá, to má spíš pan starosta iracionální fóbii ze všeho, co není z umělé hmoty. (Jadrně řečeno, větší pitomost jsem snad neslyšel.) Zeleň má naopak více různých pozitivních přínosů (mj. kromě estetiky snižuje prašnost).
 
Nad našimi představiteli by opravdu jeden pobrečel.
 

Nápad s reklamami hodnotím za sebe jako z bláta do louže. (To snad raděj ty cihly.)
 
S přáním příjemného dne
 
Marian Páleník
Přátelé přírody, o.p.s.

Pozn. PP: Do redakce byla reakce zaslána 2x - bez odezvy.


Reakce nakonec v Deníku vyšla 19. 4. 2007.