Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Průzkum Přátel přírody odhalil neinformovanost občanů o plánovaných průmyslových zónách Žďárek a Knínice

 
Dobrovolníci obecně prospěšné společnosti Přátelé přírody provedli během neděle a v pondělí 22. a 23. června 2008 průzkum mezi občany obcí Libouchec a Velké Chvojno.
 
O výsledku informoval ředitel společnosti Marian Páleník. „Náš průzkum ukázal závažné mezery v informovanosti občanů. Oslovili jsme celkem 850 občanů obou obcí. Třetina občanů (přesně 275) o záměru změnit desítky hektarů luk v asfaltovou plochu s plechovými halami ani neslyšela. Dozvěděli se to až od nás.“
 
Dvě třetiny oslovených občanů o záměru sice slyšely, ale v naprosté většině byly jejich informace o záměru buď nedostatečné, nebo zcela zkreslené. Občané očekávají výstavbu hypermarketu typu Tesco případně zábavní centrum.
 
Informace o tom, že jim za obcí má vyrůst více než 12 hal a široké okolí má být vyasfaltováno, k velké většině z nich nedorazila.
 
Přesnější informace měli jen členové zastupitelstva a pracovníci obecního úřadu. I mezi nimi však byli oběti manipulací, podle nichž musí zastupitelstvo obce záměr odsouhlasit, neboť zde již investor utratil značné prostředky na přípravu svého záměru.
 
„Uniká mi, proč někteří představitelé obce, s nimiž jsme měli možnost mluvit, záměr soukromého investora hájí. Nerozumím tomu, jaký na tom mají zájem a proč někteří z nich v obci šíří naprosté dezinformace,“ uzavírá akci Přátel přírody ředitel společnosti Marian Páleník.
 
Se "zónou" u Knínic územní plán obce Libouchec nepočítá. Aby mohla být vyasfaltovaná "zóna" na zelené louce vybudováno, chystá se zastupitelstvo obce územní plán účelově změnit - „na zakázku“ ninvestora.
 
Dnes večer se dobrovolníci, kteří prováděli průzkum, sejdou v sídle Přátel přírody, aby si vyměnili zkušenosti z průzkumu a poradili se, jak budou postupovat dál. „Podle mne se ukázalo, že prioritou je pravdivě informovat občany,“ říká svůj názor Páleník.



24. 6. 2008