Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Stavba paroplynové elektrárny v Úžíně je asi otázkou času


V Ústí bude topit ČEZ.
Nedávnou koupí firmy Dalkie, hlavního dodavatele tepla pro Ústí nad Labem, se energetický gigant výrazně přiblížil k plánované stavbě paroplynové elektrárny v Úžíně. Otázkou je, zda bude elektrárna pro samotné město Ústí výhodná či ne.

ČEZ mlží

ČEZ bude mít nyní kontrolu nad trmickou teplárnou a místními parovody. V samotné teplárně o transakci nikdo z řadových pracovníků nevěděl.

„Ještě v pátek jsme vůbec netušili, že nás v neděli prodají. Nikdo nic neví. My jsme ti poslední, kdo by nám něco řekl,“ myslí si o pondělním oznámení prodeje osmdesáti pěti procent akcií Dalkie ČEZu zaměstnanec teplárny, který si z pochopitelných důvodů přál zůstat v anonymitě. Deník však jeho jméno zná.

I když ČEZ udělal velký krok k tomu, aby začal se stavbou ústeckou veřejností kritizované paroplynové elektrárny, zůstává jeho další postup nejasný. „Záměr stále trvá,“ pouze uvedl při nedávné tiskové konferenci v ledvické elektrárně Vladimír Hlavinka, ředitel ČEZu v divizi výroba.

„Vše je stále ve fázi příprav. Dokud nebudeme mít jasno ve všech otázkách, nebudeme záležitost komentovat,“ supluje jeho stanovisko Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy.

Město je v šoku

Množí se spekulace o tom, že ČEZ má teď v ruce vlivnou zbraň, kterou může vyvolávat tlak na vedení krajské metropole. To však nebylo nikým o současných strategických záměrech obří společnosti informováno.
 
„Stavba elektrárny v okolí města je zásadní věc a je věcí slušnosti o tom komunikovat,“ reagoval na dění v Dalkii a případnou výstavbu elektrárny v Úžíně překvapený náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha.

„Všechny negativní věci ohledně plánované úžínské elektrárny byly v minulosti způsobeny nekomunikací ze strany ČEZu,“ uzavírá. Petici proti stavbě úžínské elektrárny předtím podepsalo sedm tisíc lidí.

Stanovisko magistrátu k elektrárně v Úžíně se nemění. „Město si ve svém blízkém okolí dvě elektrárny nemůže dovolit,“ řekl ústecký primátor Jan Kubata. „Napsal jsem dopis generálnímu řediteli ČEZu Romanovi. Chci vyvolat schůzku a dozvědět se, jaké jsou další plány ČEZu,“ řekl primátor.

Dodal, že po jeho reakci se sejde jeho komise k elektrárně a dohodne se na dalším postupu.

Emisí přibývá

Už nyní je ovzduší na Ústecku ve špatném stavu a další producent škodlivých emisí by to ještě zhoršil.
 
„Největším producentem emisí na Ústecku za rok 2008 je Dalkia, posléze Energy a STZ,“ uvádí Jana Moravcová, ředitelka ústeckého inspektorátu České inspekce životního prostředí. ČEZu ovšem nyní nic nebrání v tom, aby nahradil trmickou teplárnu právě avizovanou elektrárnou v Úžíně.

Ekologové mají v této otázce jasno. Marian Páleník ze sdružení Přátelé přírody odpovídá: „Technologie paroplynové elektrárny v Úžíně by byla k životnímu prostředí ohleduplnější než současná trmická teplárna, ve které se teplo získává z hnědého uhlí.“ Problém je podle něj v její lokalitě.

„Její umístění není dobré. Jde o závětrnou stranu Ústí, tudíž zplodiny půjdou přímo do Ústí,“ myslí si Páleník. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby se současná trmická teplárna přetransformovala na paroplynovou elektrárnu. „Proveditelnost tohoto plánu si ovšem netroufám hodnotit,“ říká Páleník.

Konkurence mizí

Koupí Dalkie se na Ústecku ČEZ zbavil velké konkurence. Dalkia totiž zásobuje teplem velká panelová sídliště na levém břehu Labe.

Na střekovské straně operuje druhý dodavatel, společnost Energy. Dalkia, zaměstnavatel 380 lidí, ujistila, že se změna většinového vlastníka nijak nepromítne do nadcházející topné sezóny.

„Nic se nemění,“ uklidňuje mluvčí společnosti Dalkia Milan Wagner.

Autor: Ondřej Kůs, Ústecký deník, 14.11.2009