Udělí cenu za pomoc přírodě

Možnost nominace končí dnes


ÚSTÍ N. L. - Členové ústecké ekologické společnosti Přátelé přírody letos již počtvrté udělí svou cenu za pomoc přírodě. Nominace přijímají do dnešního dne, tedy do 8. ledna.
„Vítěze ankety oznámíme 13. ledna,“ informoval Právo ředitel této obecně prospěšné společnosti Přátelé přírody Marian Páleník. Loni ekologové ocenili vedoucího odboru životního prostředí litoměřické radnice Pavla Gryndlera za úsilí při zavádění alternativních zdrojů energie.

Protipól ropáka

Cena Přátel přírody je podle Páleníka protipólem ankety Severočeský ropák. Anticenu udělují ústečtí ekologové každoročně tomu, kdo podle nich nejvíce přispěl k poškození životního prostředí. „Loni ji získal poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht za snahu o prolomení územních limitů těžby uhlí na Mostecku a prosazování výstavby jezů na dolním Labi,“ připomněl Páleník.
Vyhlašováním ropáků podle něj ale vzniká mylný dojem, že lidé přírodě buď škodí, nebo pro ni nic nedělají. Proto začali Přátelé přírody oceňovat i pomoc přírodě. Loni vybírala správní rada společnosti ze 13 nominovaných kandidátů. Ústečtí Přátelé přírody sdružují přes 2000 členů. Zaměřují se zejména na ochranu přírody dolního Labe.
Kandidáty na Cenu Přátel přírody mohou být jednotlivci, nikoli právnické osoby. Aby byla nominace platná, musí obsahovat kromě jména nominovaného i stručné odůvodnění návrhu, kontakt na navrhovaného i na osobu, která může jeho pomoc přírodě potvrdit.


(rup)