Dokumentace ke komerční zóně u Knínic je neúplná 


Dokumentace ke stavbě komerční zóny u Knínic je neúplná. Chybí v ní důkladná studie zvýšení prašnosti po dostavbě centra.

Zpracovatel naprosto podcenil zvýšení hlučnosti v lokalitě a okolí. Přesně to tvrdí Strana zelených a zároveň dodává, že celá průmyslová zóna u Žďárku a Knínic musí být posouzena úřady mnohem podrobněji. Ve Žďárku bylo zjišťovací řízení ukončeno v únoru. Ústecký kraj na jeho základě nepožadoval posouzení záměru dle zákona 100. To znamená, že kraj na provedení tzv. EIA netrvá. „Co se týče Knínic, o těch bude Rada Ústeckého kraje rozhodovat právě dnes,“ uvedla mluvčí kraje Veronika Kindlová.

Zjišťovací řízení na výstavbu Centra obchodních služeb u Knínic na Ústecku bylo již ukončeno. Je to další ze záměrů, jež jsou postupně plánovány v širším prostoru mezi Žďárem, Žďárkem a Knínicemi. Pokud budou všechny schváleny, v konečném součtu zde pak pod halami logistických a obchodních center i parkovacích ploch pro tisíce automobilů zmizí desítky hektarů zelených ploch. Do toho je ovšem potřeba zahrnout i plánovanou výstavbu u Petrovic, na místě lesa.

Podle Zelených v textu oznámení stavby není dořešena celá řada problematických otázek. Zcela chybí posouzení vlivu malých prachových částic (PM 2, 5) na zdraví obyvatel. Ty přitom patří k velmi nebezpečným látkám, jež ve spojení s některými aromatickými uhlovodíky, třeba z výfukových zplodin, způsobují rakovinu. Dále je např. zcela zlehčováno hlukové zatížení. „Přitom negativní vliv předpokládaného navýšení provozu o několik tisíc automobilů denně je nepopiratelný,” řekl Jiří Škoda ze SZ. „To jak v oblasti znečištění, tak i hlučnosti.“

Občané mají zákonnou možnost vyjádřit se ve zjišťovacím řízení k záměru. Smyslem tohoto řízení je posoudit nutnost doplnění předkládaných materiálů ke stavbě. A to těch, jež hodnotí vliv stavby na ŽP. „Na krajský úřad jsem osobně podal vyjádření, v němž jako občan žádám o zpracování podrobné dokumentace podle §9 zákona číslo 100/2001, jež zohlední nakumulování staveb v oblasti Žďárku a Knínic. Také zpracuje imisní situaci ohledně neřešených malých prachových částic, včetně jejich vlivu na zdraví lidí, a zodpovědně posoudí vliv celého komplexu staveb na krajinný ráz,” doplnil „zelený“ zastupitel Karel Nepraš.

Zájem místních občanů o problematiku zóny u Knínic a Žďárku stále roste. Vyplývá to z výsledků informační a dotazníkové kampaně, jež připravila organizace Přátelé přírody. „Z našich průzkumů vyplývá, že zhruba 90 procent obyvatel Libouchecka se stavbami nesouhlasí. Je to i pro nás velmi překvapivé,” uvedl ředitel společnosti Přátelé přírody Marian Páleník. Investor se zatím nevyjádřil.

Janni Vorlíček, Ústecký deník, 20. 8. 2008