ČIŽP: Silničáři letos plánují porazit na 9000 stromů


Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) bije na poplach kvůli záměru správců silnic porazit letos okolo komunikací až 9000 stromů. Inspekce to zjistila, když se dotazovala na plány kácení u správních organizací. "Došly k číslu 8961, a to řada organizací své údaje neposkytla. Je tedy možné, že výsledné číslo bude ještě vyšší," uvedla inspekce v tiskové zprávě s tím, že posílí kontrolu zvlášť v případech kácení celých alejí.

Nejvíc se má podle informací ČIŽP kácet ve Středočeském kraji, kde má padnout 1931 vzrostlých stromů, chybí přitom data z několika správ. Přes tisíc stromů má být skáceno v Plzeňském kraji, konkrétně 1241, v Jihomoravském kraji 1499. Víc než tisíc dospělých stromů má být pokáceno v Olomouckém a Královéhradeckém kraji. Ani v těchto oblastech počty nejsou kompletní, uvedl mluvčí inspekce Oldřich Janeba.

Inspektoři podle něj zvýší kontrolu v lokalitách, kde se připravuje kácení celých alejí. "Pokud se bude jednat o jednotlivé suché či nemocné stromy, pravděpodobně to inspektoři řešit nebudou. Zaměří se na případy, kdy se bude jednat o kácení více stromů najednou, a především pokud budou pro kácení uváděny bezpečnostní důvody, tedy že stromy jsou zdravé, ale mohou při vyšší rychlosti jízdy ohrozit automobilisty," uvedl vedoucí odboru ochrany přírody ČIŽP Tomáš Mařík.

V takovém případě bude inspekce sledovat především ekologickou újmu na stromech. V případě, že bude vysoká, navrhne inspekce jiná opatření, jako například instalaci svodidel, snížení rychlosti či vykácení pouze jednotlivých skutečně rizikových kusů stromů. Nemělo by se tak podle Maříka stát, že během týdne zmizí někde celé stromořadí.

O stromy podél silnice svádí ČIŽP boj už od roku 2006, kdy začalo ve velkém kácení podél silnic a problém se řešil až na úrovni ministrů životního prostředí Martina Bursíka (SZ) a tehdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS). Kvůli masivnímu kácení dokonce vznikla novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která ukládá vést o záměru kácení kolem komunikací správní řízení.

Z tisku, 16. 2. 2009