Zastupitelé Petrovic se opět neshodli ve věci truck centra

Petrovice - Kontroverzní téma obří výstavby centra pro kamiony v Krásném Lese na Ústecku se znovu dostalo na pořad jednání petrovického zastupitelstva.

Na mimořádném zasedání ve čtvrtek měli tentokrát místní politici přijmout usnesení, ve kterém by se obec vyjádřila k doplněné dokumentaci záměru a posudku, zda případná stavba truck centra u dálnice D8 v Krušných horách má či nemá vliv na životní prostředí.

Podle starosty kamiony hluk nedělají

Z celkových 11 zastupitelů se sešlo 9. Kvůli patovému hlasování ale nedokázali žádné usnesení pro ministerstvo životního prostředí přijmout.

Doplněnou dokumentaci, o které místní politici debatovali, zadávala k vypracování firma APB-Plzeň, investor plánovaného truck centra. Podle některých ale nebyl kvalitní, a to zejména v části měření hlučnosti.

„Prováděli měření hluku v červenci, což metodické pokyny nedoporučují. Navíc vytvořili hlukový model, ale vůbec nespočítali, kolik aut denně projede po dálnici D8. Předložili studii, která není kvalitní," řekla zastupitelka Vendula Fremlová.

„My jako laici se těžko budeme vyjadřovat k technickým náležitostem, jedině že bychom posudek vypracovali sami jako obec," oponoval zastupitel Patrick Doležal. „A proč obec? Pokud chce investor stavět v naší obci, ať zaplatí novou a kvalitnější studii. Pojďme občanům ukázat, že nám na nich záleží a že studie je chybná," zmínila Fremlová.

Starosta Petrovic Zdeněk Kutina naopak sdělil, že z hlediska hlukového nebude mít servisní středisko pro kaminony téměř žádný vliv na okolí. „Je vypočítáno, že v některých částech by hluk stoupl jen v řádech desetin decibelů, zhruba tedy o 0,2 až 0,3 decibelů, víc ne," komentoval starosta.

„Pro klid duše jsem tedy pro, aby se udělalo nové měření. Aby se do budoucna nezjistila nějaká chyba," připustil Doležal. „Připomínky přeci ještě neznamenají, že jsme jako obec proti výstavbě truck centra. Pro investora jsou to drobné, a časově nic nezdržíme," doplnil zastupitel Jan Domecký.

Nepřijali ani jedno usnesení

Ten nakonec i naformuloval usnesení, že obec má výhrady k hlukové studii s tím, že měření nebylo prováděno v doporučených měsících a nedošlo ke sčítání dopravy. Starosta následně vznesl protinávrh, že Petrovice nemají faktické připomínky k předložené dokumentaci. Ani jedno z usnesení ovšem nebylo přijato, protože nezískalo potřebných 6 hlasů. „Zastupitelstvo nepřijalo žádné usnesení, nebudeme tudíž k posudku psát žádné vyjádření," konstatoval starosta.

Záměr výstavby truck centra počítá s rozlohou o velikosti 32 fotbalových hřišť s plánovaným stáním pro 150 kamiónů, 4 logistickými halami a čerpací stanicí. Kvůli přijetí nového územního plánu v minulém týdnu se ovšem z plochy pro kamionový areál stalo nezastavitelné území.

Pokud tedy investor i nadále o vybudování centra uvažuje, musí podat žádost o změnu nového územního plánu. Vyřízení ovšem může trvat i několik let. Investor APB Plzeň se k situaci odmítl vyjádřit.


3. 10. 2015, Kristián Šujan, Deník
Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/zastupitele-petrovic-se-opet-neshodli-ve-veci-truck-centra-20151003.html

Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/zastupitele-petrovic-se-opet-neshodli-ve-veci-truck-centra-20151003.html