Třetí Cena Přátel přírody udělena

Vítězem 3. ročníku Ceny Přátel přírody se stal Ing. Pavel Gryndler, ekolog města Litoměřice. Navržen byl za podporu obnovitelných zdrojů energie - slunečních kolektorů, tepelných čerpadel, převodu městských autobusů na zemní plyn, snahu prosadit hlubinný geotermální vrt apod.

Odměny ocenění převzali z rukou senátora Zdeňka Bárty na slavnostním vyhlášení výsledků 18. 2. 2006 na ústecké Větruši. O konečném pořadí rozhodli svým hlasováním členové správní rady Přátel přírody, o. p. s., kteří vybírali z celkem 13 navržených.

Předávání cen se účastnil také první vítěz soutěže ředitel chomutovského zooparku Přemysl Rabas, který Cenu Přátel přírody 2003 získal za aktivní činnost v oblasti ochrany přírody, zvláště evropských druhů zvířat, a za osvětovou činnost týkající se etiky a chování ke zvířatům.
V roce 2003, kdy byla Cena Přátel přírody udělována poprvé, skončili druhý Richard Nagel ze Správy Národního parku České Švýcarsko a třetí Jaromír Bláha z Hnutí DUHA.
Cenu Přátel přírody 2004 získal ředitel Šumavského národního parku Alois Pavlíčko za zákaz kácení v nejcennějších zónách Národního parku Šumava. Druhý byl bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal a třetí dlouholetý šéfredaktor a vydavatel časopisu Nika Ivan Makásek.

Svou Cenu udělují Přátelé přírody za pozitivní činnost na poli ochrany přírody a životního prostředí. Je protipólem severočeského ropáka. Smyslem Ceny Přátel přírody je zviditelnění těch, kteří prospívají přírodě.


Zpráva ČTK:

Ústečtí Přátelé přírody udělili svou cenu litoměřickému ekologovi

ÚSTÍ NAD LABEM -- Cenu ústeckých Přátel přírody převzal dnes v Ústí nad Labem vedoucí odboru životního prostředí litoměřické radnice Pavel Gryndler. Ekologové ocenili zejména jeho úsilí při zavádění alternativních zdrojů energie v Litoměřicích. Smyslem ceny, kterou společnost Přátelé přírody letos udělila potřetí, je podle ředitele společnosti Mariana Páleníka především zviditelnit lidi pomáhající přírodě.

Gryndler ČTK řekl, že v Litoměřicích je už 40 rodinných domků, které využívají solární energii na ohřev užitkové vody. Radnice minulý týden zvýšila příspěvek na pořízení solárního zařízení z 20 000 na 40 000 korun. Majitelé domků, kteří mají o tento příspěvek zájem, ale musejí podepsat závazek, že budou i topit ekologicky, to znamená například plynem či elektřinou. Ještě se nestalo, že by někdo kvůli porušení této podmínky musel příspěvek vrátit, uvedl Gryndler.

Připomněl, že solární energie ohřívá teplou užitkovou vodu na jedné z litoměřických základních škol. Podobné zařízení je i na dětském domově. Energie z alternativních zdrojů zajišťuje teplo i v dalších veřejných budovách ve městě.

Cena Přátel přírody je podle Páleníka protipólem ankety Severočeský ropák, anticeny, kterou ústečtí ekologové každoročně udělují tomu, kdo se podle nich nejvíce zasloužil o poškození životního prostředí. V minulosti ji dostal například někdejší ministr dopravy Jaromír Schling (ČSSD).

Vyhlašováním "ropáků" podle Páleníka vzniká mylný dojem, že lidé přírodě buď škodí, nebo pro ni nic nedělají. Proto začali Přátelé přírody oceňovat i pomoc přírodě. Letos vybírala správní rada společnosti ze 13 nominovaných kandidátů. Ústečtí Přátelé přírody sdružují přes 2000 členů. Zaměřují se zejména na ochranu přírody dolního Labe.

Eliška Cesarová iri kar