Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Marian Páleník - zakládající člen Přátel přírody, o. p. s.






Foto: L. Brož

O Přátelích přírody

Přátelé přírody jsou pro mne společenským hnutím, reakcí na společenskou objednávku.
Pro mne je tento "podnik" - tj. budování hnutí - dobrodružstvím. Fascinuje mne, jak nezadržitelně sílí; jak z "ničeho" povstává "cosi". Je to plavba proti proudu, proti nepřízni okolí.
Jak často si říkám, že budovat environmentální organizaci v Česku, v severních Čechách, na Ústecku je jako chtít proniknout s vepřovými konzervami na trh v Bahrajnu? Snad denně.
Pak ale užasle nesu plný batoh petičních archů do Sněmovny, abych je předal na oficální schůzce premiérovi této země; užasle sleduji davy proudící na první referendum v kraji, kde jde jen o nějaký "bezcenný" kopec; užasle poslouchám Václava Havla, který je tak blízko, že bych se jej mohl dotknout; užasle v plném divadle přebírám cenu Niky pro nejlepšího profesionála ekologického hnutí; užasle japonskému atašé a dalším hostům představuji náš projekt, který získává druhé místo v ČR; užasle mobilem naviguji britskou velvyslankyni, která se rozhodla navštívit nás v Ústí nad Labem, aby si vyslechla naše zkušenosti; užasle pozoruji proudy návštěvníků na naší výstavě; užasle zírám na hromady návratek, jejichž prostřednictvím nám občané oznamují, že se přidávají k našim snahám...
Dopisů, že to nesmíme vzdát, díků, vyjádření sympatií a projevů podpory jsem obdržel tisíce. To mne zavazuje v tom pokračovat, dokud budu mít síly. (A že jich to vyžaduje!)
Podporu naší myšlence vyjádřilo tolik lidí, že mne to až dojímá. Díky Vám všem, přátelé.


  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({    google_ad_client: "ca-pub-5041103722875315",    enable_page_level_ads: true  });