Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Kontroverzní podnikatel má prsty i ve Žďárku 

 
U Žďárku co nevidět začne vyrůstat logistické centrum. Jeho investorem je společnost Park Žďárek, respektive CPI, která tuto firmu vlastní.

S touto společností je například spojena i ústecká firma Spobyt. Ještě překvapivější je, že v územním řízení společnost Park Žďárek zastupuje i kontroverzní ústecký podnikatel Zdeněk Kužel.

On i jeho firma Varia se objevili ve spise k územnímu řízení na Park Žďárek. Ten má vzniknout na „zelené louce,“ a to nedaleko dálnice D8. Velká část ústecké veřejnosti i občanů Libouchce a Chvojenska tuto stavbu vnímá jako kontroverzní, z hlediska životního prostředí.

Vznikla proti ní petice i iniciativa, do níž se zapojila i společnost Přátelé přírody. Právě ti na Kužela upozornili. „Ve spise je plná moc, kterou Park Žďárek zplnomocňuje Centroprojekt Zlín, aby ji v této věci plně zastupoval. Tentýž den, tuším 10. prosince 2007, zplnomocňuje Centroprojekt Zlín firmu Varia, aby ji plně zastupoval v téže věci. Podle zákona je to O. K.,“ uvedl Marian Páleník, ředitel společnosti. „Když ale Varia zastupuje tolik kontroverzních staveb, je to divné.“

Tento podnikatel je spojen například s kauzou předražení zemních prací při stavbě další budovy dětského domova, v Truhlářově ulici na Střekově.

Předražením zemních prací se zabývala i Policie České republiky. Z jejího vyšetřování vyplynulo, že Kužel svým jednáním poškodil zadavatele zakázky, jímž byl Ústecký kraj.

Kuželova firma Varia totiž u této zakázky byla projektantem i stavebním dozorem. Kužel zároveň seděl v komisi, která otvírala obálky s nabídkami do veřejné soutěže na tuto krajskou zakázku.

Během stavby pak zařadil takzvané těžitelné horniny do špatných tříd. Tím se podle policie měl dopustit obohacení na účet ústeckého kraje ve výši zhruba 2, 5 milionu korun. Na případ tehdy policii upozornili komunističtí zastupitelé s tehdejší poslankyní Květou Čelišovou. Krajští zastupitelé pak vzali výsledek policejního vyšetřování na vědomí, ovšem vzhledem k těžké prokazatelnosti u soudu od vymáhání škody ustoupili.

Sám Kužel k případu uvedl, že zakázku nepředražil, a že geologický posudek podloží se mohl provádět až když byla vybagrována stavební jáma. Ke Žďárku se ovšem nevyjádřil.

I po tomto incidentu však magistrát dál přiděluje Varii zakázky, stejně tak některé obvody mají s Variií, a tedy i s Kuželem mandatorní smlouvy na inženýrskou činnost. Například Neštěmice, nebo centrální obvod. Tvrdí, že s firmou vždy byly spokojeni a smlouvy se vypovědět nechystají. „Musím říci, že co se týká odvedené práce, nikdy jsme s nimi neměli problémy,“ uvedla k tomu před časem neštěmická starostka Liana Wagnerová.

Janni Vorlíček, Ústecký deník, 9. 8. 2008