Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Skladový areál přijde firmu na tři miliardy


Ekologové na Ústecku kvůli logistickému centru bijí na poplach

Developerská společnost Czech Property Investment (CPI) zahájí na podzim výstavbu logistického centra ve Žďárku na Ústecku.
Podle mediální zástupkyně firmy Terezy Konečné by tato strategická lokalita u sjezdu z dálnice D 8 nedaleko hraničního přechodu s Německem mohla v budoucnu nabídnout až 3300 pracovních míst v nejrůznějších profesích. Záměr se však nelíbí lidem žijícím v okolí budoucí průmyslové zóny ani ekologickým organizacím. Do vybudování CPI Park Žďárek o celkové rozloze 53 hektarů s prostory pro skladování, logistickou činnost, lehkou výrobu a s kancelářským zázemím firma investuje přes tři miliardy korun.
Zahájení výstavby je plánováno na podzim, v první fázi projektu budou do jara 2009 vybudovány dvě nové haly. Po dokončení bude celý areál tvořit 12 moderních hal s pronajímatelnou plochou o velikosti až 23,36 hektaru. Stavba prý drasticky zasáhne do krajiny
Ekologové se domnívají, že avizovaný termín zahájení stavby společnost CPI nemůže dodržet, aniž by porušila platné zákony. Jak Právo informoval ředitel obecně prospěšné společnosti Přátelé přírody Marian Páleník, proti územnímu rozhodnutí pro Park Žďárek, jež vydal stavební úřad v Libouchci, se totiž odvolalo 30 účastníků řízení.
„Minimálně je tak třeba počkat na rozhodnutí ústeckého krajského úřadu, který odvolání posoudí,“ uvedl Páleník. Upozornil také na to, že odpůrcům logistického centra vadí zejména zásah stavby do krajinného rázu, znečištění ovzduší a hluk v důsledku nárůstu kamiónové přepravy, oplocení zóny, která je v současné době migračním koridorem pro zvěř, či rušení klidu například nočním osvícením areálu. „Uspořádali jsme anketu mezi místními obyvateli. Vyplynulo z ní, že 87 procent ze 734 oslovených lidí z Libouchce a Velkého Chvojna je proti zóně na zelené louce,“ doplnil Páleník.
CPI naopak poukazuje na pozitiva, jež záměr vybudování logistického centra přinese.
Patří mezi ně rozvoj regionu, růst obcí, rozšíření nabídky pracovních příležitostí, výstavby oddechových či sportovních zařízení pro obyvatele a zlepšení veřejné dopravy.

***

Z ankety mezi obyvateli vyplynulo, že většina oslovených lidí z Libouchce a Velkého Chvojna je proti zóně na zelené louce Marian Páleník, ředitel


Rudolf Prchal, Právo, 8. 9. 2008