Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Investor nesmí u Žďárku orat, zabíjí zvířata


Žďárek - Pozemky u Žďárku na Ústecku, kde má vzniknout obří logistické centrum společnosti Czech Property Investment (CPI), se nesmějí dál zemědělsky obhospodařovat. Rozhodla o tom Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), když minulý týden zjistila, že CPI louky s chráněnými živočichy nechala zorat a pohnojit. Podle ekologů se tak investor chce zbavit mimo jiné střevlíka zlatistého, jehož výskyt zatím brání výstavbě areálu.

„Vydali jsme zákaz další škodlivé činnosti, tedy každé, která by mohla negativně zasáhnout do vývoje zvláště chráněných druhů,“ uvedla ředitelka ústeckého inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová. Dodala, že v tomto případě jde hlavně o zemědělské, popřípadě stavební činnosti. Pokud odborné posudky prokáží, že CPI svým jednáním negativně zasáhla do přírody, může dostat pokutu až 2 miliony korun.

„Vůči tomuto rozhodnutí podáme odvolání, jsme přesvědčeni, že jsme žádný zákon nepřekročili. Podle našich aktuálních výzkumů se střevlík vyskytuje jen v okrajových částech území, kterých se zemědělské práce nedotkly. ČIŽP vychází ze starších výzkumů, migrační cesty střevlíka se však od té doby změnily,“ sdělila Michaela Winklerová, mluvčí společnosti CPI.

Ta prý chce na pozemcích, pro něž momentálně nemá využití, pěstovat obilí. Zorané jsou zhruba dvě třetiny z celkové plochy 233 000 metrů čtverečních. „Jejich hlavním argumentem je to, že tu nedávno vznikla dálnice, a to je hlavní příčinou narušení tohoto území. To ale není pravda,“ říká Marian Páleník, ředitel ekologické organizace Přátelé přírody, která proti jednání CPI ostře vystupuje. Upozornil také na to, že zemědělským zásahem CPI z místa vypudila také vzácného chřástala polního či křepelku.

Majitelé domků, v jejichž těsné blízkosti má centrum vyrůst, kvůli stavbě v prosinci zažalovali krajský úřad. Nebyli totiž obecním úřadem v Libouchci uznáni za účastníky územního řízení. Odvolali se proti tomu ke krajskému úřadu, ten však libouchecké stanovisko potvrdil.

„Tento atak by měl být směřován spíše na Libouchec, nikoli na krajský úřad. Jednání totiž vedl právě Libouchec,“ uvedl Arno Fišera, náměstek hejtmanky a krajský radní pro životní prostředí. Dodal, že s aktivitami Páleníka vůči CPI sympatizuje. „V této lokalitě by logistické centrum v takovémto rozsahu nemělo být,“ řekl Fišera. CPI plánuje u Žďárku areál s dvanácti halami, do kterého má denně zajíždět až 1 500 kamionů.

Regionální mutace | Mladá fronta DNES - severní Čechy

Autor: Lucie Chlebná, 19. 5 2009