Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Vedení Libouchce 30 hektarů asi nestačí, plánuje vyasfaltovat dalších 10 hektarů u Knínic


Přes nesouhlas značné části občanů obce trvá vedení Libouchce na přeměně 10-hektarové louky u Knínic ve vyasfaltovanou plochu.

„Začínám si klást otázku, zda vedení obce opravdu chápe, k čemu má obec svůj Územní plán,“ kritizuje postup obce ředitel společnosti Přátelé přírody, o.p.s. Marian Páleník.

Libouchec totiž hodlá změnit svůj Územní plán účelově, „na zakázku“ jednoho konkrétního investora. Ten se rozhodl postavit na nyní nezastavitelném území outlet (jakési kryté tržiště) obklopený obřím parkovištěm pro 2.000 automobilů.

„Je pak otázkou, k čemu obce Územní plány vlastně mají, když ho mění ad hoc na přání investorů, pomalu jako na běžícím pásu,“ dodává Páleník. „Podobně došlo ke změně Územního plánu Velkého Chvojna v roce 2005.“ Tehdy se plocha průmyslové zóny Žďárek z vůle asi pěti zastupitelů Velkého Chvojna a bez vědomí občanů ztrojnásobila. A vedení obce se ani netají tím, že tuto změnu Územního plánu provedlo na přání majitele pozemků, který změnu Územního plánu sám zajistil a zaplatil. „Místo, abychom se poučili, v tomto nesystémovém přístupu pokračujeme dál,“ říká Páleník.

„Stejně, jako v předchozích případech, zde nelze nevidět snahu vyšachovat z rozhodování veřejnost.“ Ačkoli veřejná vyhláška obce ze 4. 5. 2009 stanovuje, že „Upravený a posouzený Návrh změny č. 3 Územního plánu Libouchec bude od 20. 5. 2009 do 19. 6. 2009 po dobu 30-ti dnů formou dálkového přístupu na internetové adrese www.libouchec.cz (Úřední deska)“, ani 31. 5. 2009 tomu tak nebylo.

Kromě toho obecní úřad svolal veřejné projednání Návrhu změny Územního plánu na všední den dopoledne. (Konkrétně na úterý 23. června 2009 od 10:00 hodin.) „Existuje jediné vysvětlení - vedení Libouchce si veřejnost na veřejném projednání nepřeje,“ komentuje to Páleník.

Vedení obce také ignoruje, že petici požadující vypuštění komerčních a průmyslových zón z Územního plánu obce a z návrhů na jeho změnu podepsalo mj. více než 500 občanů Libouchce a že přehodnotit záměr požadovala také krajská rada.

„Z četných diskusí, které jsem v Libouchci absolvoval, také vím, že jsou občané dezinformováni o skutečném záměru. Zamlčuje se jim, že na louce u Knínic není plánován supermarket, kde si budou kupovat čerstvé pečivo a zeleninu, nýbrž outlet, jehož jednotlivé krámky bude majitel pronajímat podle jediného kritéria - kdo mu zaplatí vyšší nájem,“ dodává Páleník.  „Byl by to další díl k vydláždění Podkrušnohoří od Teplic po Libouchec.“

Marian Páleník
Přátelé přírody, o.p.s.

31. 5. 2009, Ústí nad Labem