Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Páleník: Žaloby zdržely dálnici jen o deset procent


Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Dálnice D8 přes České středohoří je rozestavěná. Žaloby Dětí Země tak někteří lidé berou jen jako zbytečné přetahování mezi politiky a ekology. Ne však Marian Páleník, ředitel společnosti Přátelé přírody.


Foto: Deník/J. Vraný

Jezdíte někdy z Ústí do Lovosic?
Nemám auto. Vadí mi, že se každé neukázněné chování řidičů na této komunikaci hází na ekology. Muselo se vědět, že když se otevře dálnice přes Krušné hory, když se na úseku přes Středohoří teprve začalo kopat, vyvolá to problémy.

Není současné podávání žalob Dětmi Země už jen taková hra? O dálnici je rozhodnuto...
Z krátkodobého hlediska máte pravdu, z dlouhodobého je strašně dobře, že se ukázalo, kdo tu pravdu měl. Dálnice už mohla být hotová. V roce 2004 se sešel Miroslav Patrik s tehdejším hejtmanem Šulcem a ŘSD, a dohodli se na něčem.

A dohoda padla?
Kraj chtěl rychlejší variantu stavby a nedodržel slovo. Lidem v roce 2100 bude jedno, jak rychle se dálnice stavěla, bude je zajímat, proč třeba nevede dlouhým tunelem.

Kdy jste boj o dálnici prohráli?
Myslím, že boj proti dálnici napříč Českým střehodořím byl bohužel prohraný už před deseti lety, kdy ministr životního prostředí udělil výjimku ze zákona, který takovou stavbu v chráněné krajinné oblasti nepovoluje. Už tomu nešlo zabránit.

Veřejnost se za vás moc nepostavila, že?
Zájem obětovat tohle území kvůli dálnici byl příliš velký. Třeba v případě stavby jezů na Labi petici proti nim podepsalo za tři měsíce 15 000 lidí. Záchrana Středohoří tak velkou podporu veřejnosti neměla, a politici proto také dělali všechno možné.

Myslíte si jako ekolog, že má cenu ještě stavbu zdržovat?
To je velký mýtus, že ekologové něco zdržují.

To nám vysvětlete.
Když si rozeberete, jak celá ta kauza běží, různá řízení, která na sebe navazují, žaloby ekologů zdržely vše nanejvýš o deset procent. Ovšem politici to melou stále dokola a dokonce tomu snad i věří. I mí kamarádi tomu věří! A přitom většina podaných žalob neměla na stavbu odkladný účinek.

A co mělo odkladný účinek?
Mnohdy se odvolávalo i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), třeba proti neudělení některé výjimky. Ale to nikomu nevadilo. Logické přece je, že kdyby vydaná rozhodnutí úřadů byla správná, s žalobou by u soudu nikdo neuspěl.

Tvrdíte, že stavbu zdržovalo i ŘSD?
Někde uběhly měsíce, než řešilo některé důležité záležitosti. A byli i další, kdo to zdržovali. Jen udělení výjimky pro stavbu v chráněné krajinné oblasti leželo na ministerstvu pět let.

Autor: Redakce

Deník, 24. 9. 2009