Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

Za devastaci pozemků hrozí firmě CPI pokuta


Za devastaci pozemků u Žďárku hrozí až milionová pokuta. Podle ochránců přírody tu byli schválně rozoráním a hnojením zlikvidováni zvlášť chránění živočichové. Společnost CPI tu totiž chtěla postavit obří logistické centrum, ale právě kvůli chráněným živočichům nemohla.

To ovšem nejvíce rozčílilo místní obyvatele a odpůrce stavby. „Je samozřejmě dobře, že budou potrestáni, ale za peníze si přírodu nekoupíme. Tisíckrát raději bych byl, kdyby se v CPI definitivně vzdali svých plánů a centrum postavili jinde,“ uvedl Marian Páleník, ředitel společnosti Přátelé přírody, jež odpor zastřešila.

Také úřady si myslí, že CPI pozemky rozorala účelově. „Skutečně nejvýraznějším případem bezohledného přístupu investorů je záměr výstavby logistického centra CPI Park Žďárek,“ komentovala to Jana Moravcová, ředitelka ústeckého oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP). „V současné době připravujeme řízení o uložení sankce. Při stanovení její výše bude přihlédnuto ke skutečnosti, že investor jednal zcela vědomě,“ zdůraznila.

Žil tam brouček, anebo ne?

Společnost Czech Property Investment, tedy CPI, s tímto ovšem nesouhlasí. To uvedla Michaela Winklerová, tisková mluvčí společnosti. „Úřady těmito prohlášeními stále vycházejí ze zpráv, jež o těchto pozemcích byly zpracovány před dostavbou dálnice D8,“ tvrdí Winklerová. „My jsme si nechali před rokem zpracovat dvě analýzy, které dokazují, že na těch pozemcích, kde jsme provedli hospodářskou činnost, chránění živočichové už nežili,“ pokračovala Winklerová.

Tomuto prohlášení ovšem odpůrci nedůvěřují. „Podle mých informací na rozorané ploše byli nalezeni uhynulí jedinci chráněného střevlíka zlatitého, na kterého nedostali výjimku z ochrany,“ dodal Páleník z Přátel přírody.

V roce 2008 probíhalo zjišťovací řízení o vlivech logistického centra na životní prostředí v procesu EIA, během něhož vyšlo najevo, že na pozemcích o 57 hektarech, kde měl logistický park vzniknout, žije několik zvláště chráněných druhů živočichů. „ČIŽP proto upozornila, že pro realizaci tohoto záměru je nezbytné povolení výjimek z ochrany podle zákona o ochraně přírody a krajiny,“ vysvětlila Moravcová.

Nutné výjimky, ale nedostali je

Výjimka z ochrany chráněných druhů, konkrétně právě na střevlíka zlatitého však nebyla příslušným orgánem ochrany přírody, tedy CHKO Labské pískovce, povolena.

Proti tomutu rozhodnutí se ovšem CPI odvolala. K územnímu odboru ministerstva životního prostředí v Ústí nad Labem. To po zvážení vrátilo rozhodnutí CHKO Labské Pískovce k dopracování. Ačkoliv rozhodnutí o výjimkách ještě nebylo dopracováno, a ani nenabylo právní moci, přesto v květnu 2009 nechal investor většinu záměrem dotčených pozemků rozorat a silně močůvkovat.

„Tím se investor zcela záměrně dopustil ničení přirozeného vývoje uvedených živočichů,“ pokračovala Moravcová s tím, že ČIŽP vydala rozhodnutí o zákazu jakékoli další činnosti, která by mohla způsobit další poškození přírody a nechala si zpracovat posouzení míry škodlivosti již provedených zásahů.

Okolo stavby je rozruch už dlouho. Největší se zvedl, když krajský úřad potvrdil rozhodnutí liboucheckého stavebního úřadu. Ten totiž v rozporu se zákonem označil všechna odvolání proti stavbě obřích plechových hal u Žďárku za nepřípustná, protože odvolatelé prý nejsou účastníky územního řízení.

Autor: F. Roček, J. Vorlíček, Deník, 18. 2. 2010