Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:

V Tisé se má stavět až 200 domů, občané jsou proti


Tisá na Ústecku - Už podruhé po pár měsících to v Tisé vře. Nejprve kvůli plánům na rozšíření Národního parku České Švýcarsko. Teď kvůli návrhu nového územního plánu. V něm totiž zdejší radnice počítá se stavbou až desítek rodinných domků.  Což se místním přestává líbit.


Například Aleně Borlové, která vytiskla varovné letáky a roznesla je po obci. „V tomto plánu se počítá s rozsáhlou zástavbou až dvou stovek rodinných domů,“ vysvětlila s tím, že zastavěny mají být všechny zelené plochy.

„Dokonce i na místech, kde žádné domy nikdy nebyly. Pod Kačákem, nad restaurací U Dědka, pod kostelem a další,“ vyjmenovala.
Chřástal polní

„Mnohde v počtu dvaceti vedle sebe na parcelách menších než osm set metrů čtverečních! Vzniknou tak samostatné skupiny domů typu satelitní zástavby,“ bojí se Borlová.

Starostka obce Martina Šimáňová však uklidňuje, že i kdyby byl nový územní plán přijat nezměněný, pak by případnou výstavbu stejně muselo schválit zastupitelstvo.

„Jsou tu tři rozvojové plochy, které bude po případném schválení nového územního plánu řešit samostatná územní studie. Pro ty musí být splněny různé podmínky. S vypracováním studie musí souhlasit zastupitelstvo, musí být vypracována architektem a ve spolupráci s pořizovatelem, po dokončení musí být předložena zastupitelům ke schválení,“ řekla Šimáňová.
Lidé se v souvislosti s návrhem bojí až trojnásobného nárůstu dopravy, zhoršení ovzduší, protože k výfukům se přidají komíny domů. Návrhu navíc vyčítají, že nepočítá s rozšířením služeb a školky.

Podle starostky Šimáňové to není přesné.

„Školka má kapacitu 60 dětí, ale pro otevření druhého oddělení jsou nutné drobné stavební úpravy. V návrhu plánu je jasně napsáno, že tu jsou plochy pro občanskou vybavenost. Ostatně, veřejná diskuse k tomuto tématu se uskuteční příští týden ve čtvrtek večer.“

Na loukách, kde je plánována výstavba, podle místních žije chráněný pták chřástal polní. Podle Mariana Páleníka, ředitele společnosti Přátelé přírody, to je dobré znamení. „U nás nebyl a to znamená, že se tu příroda zlepšuje. Měli bychom si toho vážit a zohlednit jeho hnízdiště při plánování.“


Autor:Janni Vorlíček, Deník, 27. 8. 2010