Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:


V Labi je opět sucho, jez by řeku naplnil málo



Ústí nad Labem - Labe pod Střekovem znovu kleslo do pásma sucha. Naděje na déšť je zatím daleko.
Rozmary počasí provází Ústecko i Českou republiku několik let. Letos zažíváme mimořádné sucho, rekordní teploty a takzvaný fotosmog s vysokými koncentracemi přízemního ozónu.
Labe je opět bez vody. Střekovský vodočet už týden vykazuje sucho.




Čekání na déšť
„Naděje na pořádný déšť je v nedohlednu. Sice zaprší, více na Moravě než v Čechách, ale na Labi se to projeví jen nepatrně, nezbývá než čekat," uvedl prognostik pobočky ČHMÚ na Kočkově Martin Novák.
Trpělivost doporučuje i Jindřich Zídek, ředitel závodu Dolní Labe, který je součástí Povodí Labe. „Česká republika nemá ledovce ani žádný významný přítok, v našich řekách teče jen to, co naprší," poznamenal Zídek.
Jez pomůže málo
Zvažovaný jez u Děčína by situaci podle jeho názoru pomohl jen částečně.
„Sám jsem zastáncem více jezů. Ale i ten jeden by pomohl alespoň trochu. Nějakou vodu zadrží a ve spojení s vytvářením umělých vln ze střekovské přehrady, kde můžeme manipulovat s třemi až čtyřmi miliony metrů krychlových vody, by se dala vylepšit výše hladiny na několik hodin až o třicet centimetrů. Což by výrazně pomohlo zlepšení splavnosti dolů po řece. Proti proudu by to bylo obtížnější," připustil Zídek.
Podle Zídka úsek Labe nad Střekovem splavný je, ale k nákladní dopravě ho lodníci využívají jen málo. „Pro rentabilitu vodní dopravy je potřeba vzdálenost přepravy nad 200 kilometrů. Do Hamburku se vézt tisíc tun vyplatí," vysvětlil ředitel Zídek.
Chybí významné přítoky
Sucho nezažívá Labe poprvé. „Katastrofálně nízká hladina byla několik let na přelomu 19. a 20. století. Tehdy rakousko-uherská vláda měla na splavnosti Labe zájem a rozhodla o stavbě soustavy jezů až do Lovosic. Zdymadlo na Střekově bylo pak vyprojektováno za první republiky," dodal Jindřich Zídek.
Se stavbou dalších jezů nesouhlasí Přátelé přírody.
Jez by v současném dlouhodobém suchu prý Labi nepomohl. „Jez vodu nevyrobí," tvrdí Marian Páleník, ředitel společnosti Přátelé přírody.
„V podobě v jaké je nyní navržen určitě ne. Dřívější velká varianta by možná částečně pomohla. Ale Labe je bez významných přítoků 350 kilometrů, až do Magdeburgu, takže takové sucho by vodní dopravu zastavilo tak jako tak," uvedl Páleník. Podle jeho názoru je vodu potřeba zadržovat průběžně v krajině.
Jezy na Labi

Posledním vodním dílem na dolním Labi je Masarykovo zdymadlo na Střekově postavené v třicátých letech minulého století.
Stavba dalších dvou jezů byla v devadesátých letech zvažována u Malého Března a ve Žlebu. Projekt byl změněn na variantu s jedním jezem v Děčíně Loubí.
O stavbě dosud nebylo rozhodnuto. Ministr dopravy Dan Ťok nedávno v Drážďanech uvedl, že stavební povolení bude nejdříve v roce 2019.

Deník, 22. září 2015


Autor: Karel Rouč




http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/v-labi-je-opet-sucho-jez-by-reku-naplnil-malo-20150922.htmlZdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/v-labi-je-opet-sucho-jez-by-reku-naplnil-malo-20150922.html