Zaslání na email

Od:
Komu:
Vzkaz:
Více než 20 let od slibu ČR, že na svém území vyhlásí soustavu evropsky chráněných území NATURA 2000, vláda - nutno říci pod enormním tlakem EK a po soustavném odkládání - konečně tento proces dokončila.
3. 2. 2016 vláda konečně soustavu NATURA 2000 doplnila.
Zde je ovšem nutno zdůraznit, že logické a správné by bylo bývalo, kdyby česká vláda soustavu NATURA 2000 byla vyhlásila nejpozději s naším vstupem do EU, tedy r. 2004. (Když už nestihla rok 2000. Jak název napovídá, NATURA 2000 měla být zřízena roku 2000).
Jenže české vlády se ke splnění slibu neměly. Na jedné straně ochotně a plnými hrstmi přijímaly miliardy eur evropských dotací, současně se ale snažily ze slibu o soustavě NATURA 2000 vykroutit.
Nejprve vláda ČR vyhlásila soustavu neúplnou a sporné lokality prostě zlovolně vyřadila. To bylo pochopitelně porušení zásad, jimiž se ČR slíbila řídit. NATURA 2000 se vyhlašuje všude tam, kde to vyjde z tzv. mapování. Pro určování, kde NATURA 2000 bude, a kde nebude, platí princip, že splňuje-li nějaká lokalita kritéria pro vyhlášení území NATURA 2000, vyhlášena zde být musí a naopak. To česká vláda (a osobě tehdejší ministr ŽP Ambrozek) vědomě porušila.
Tím ovšem sabotáž Natury 2000 ze strany českých vlád a našich ministrů ŽP zdaleka neskončila: Evropské komisi česká strana 11 let slibovala, že chyby napraví a soustavu doplní. Termínů, kdy k tomu mělo dojít, česká strana slíbila řadu, žádný ale až do 3. 2. 2016 nedodržela.
Na nezákonný postup české vlády podali Přátelé přírody Evropské komisi stížnost již v r. 2010 a vyřízení své stížnosti ještě každý další rok (celkem 3×) urgovali.
Je zjevné, že záměrné odkládání mělo jasný účel: dřív než dojde k vyhlášení Natury 2000, prosadit výstavbu jezů na Labi.
Když česká vláda postupně porušila řadu dalších slibů a soustavu N2000 nedoplnila ani v několika dalších termínech, přistoupila Evropská komise v souladu se smlouvou o našem členství v EU k tomu, že jako opravdu poslední termín byl domluven 31. prosinec 2015. Pokud by nebyl ani k tomuto dni splněn letitý závazek, České republice by se zastavily veškeré dotace EU.
Nebyla by to ani česká vláda, kdyby schválení odložila ještě do konce ledna 2016, který podle našich ministrů v ČR trvá až do 3. 2. 2016, kdy byla konečně soustava NATURA 2000 doplněna. Ne nadarmo jsme ale v zemi chytrých horákyň a princezen Koloběžek. Vláda soustavu N2000 doplnila, nicméně vypustila území, kde je plánována výstavba labských jezů.
Stojí za to seznámit se s důvodovou zprávou pro vládu. Uvádí se zde:
Vyhlášení nové EVL Porta Bohemica, která navazuje na stávající lokalitu Labské údolí
Návrh na rozšíření lokality Labské údolí po Litoměřice rozporuje
Ministerstvo dopravy,
Ministerstvo pro místní rozvoj,
Ministerstvo zemědělství,
Ústecký kraj,
Svaz měst a obcí ČR,
Svaz průmyslu a dopravy ČR a
Unie zaměstnavatelských svazů z důvodu potenciálního konfliktu se záměrem ke zlepšení plavebních podmínek na toku Labe v podobě výstavby Plavebního stupně Děčín. Záměr na celkové splavnění Labe je součástí Politiky územního rozvoje a je upřesněn v Zásadách územního rozvoje Ústeckého kraje. Ministerstvo průmyslu a obchodu rozporuje lokalitu z důvodu křížení s energetickými koridory.
Lokalita Labské údolí ve vymezení od státní hranice po soutok s Ohří u Litoměřic byla navržena již pro první národní seznam v roce 2005, do národního seznamu však byla zařazena pouze ve zmenšeném vymezení (státní hranice po Děčín) a s redukovaným počtem předmětů ochrany. Na potřebu rozšíření této lokality poukazuje opakovaně Evropská komise, a to zejm. z důvodu ochrany lososa obecného a bobra evropského a stanovišť vázaných na vodní tok.
Na základě připomínek v mezirezortním připomínkovém řízení byl návrh upraven do podoby navazující EVL CZ0424141 Porta Bohemica s následujícími předměty ochrany vázanými na vodní tok: losos obecný, bobr evropský a bahnité říční náplavy. Ostatními navrhovanými předměty ochrany jsou suťové lesy, sutě a skalní trávníky. Mezi předměty ochrany nebudou zařazena stanoviště stávající lokality Labské údolí - lužní lesy a vodní makrofytní vegetace a dále druhy modrásek očkovaný a modrásek bahenní a stanoviště makrofyta tekoucích vod.
Ministerstvo životního prostředí považuje upravený návrh za odborně obhajitelnou variantu, jež zajišťuje soulad se směrnicí o stanovištích. Jakákoliv další redukce není z odborného hlediska možná a způsobila by porušení směrnice o stanovištích, která připouští vymezení lokalit pouze na základě odborných kritérií bez zohlednění zájmů jiného charakteru.
Ostatní zájmy ekonomické, hospodářské a další musí být zohledněny při ochraně vyhlášené lokality, a to zejména v procesu posuzování vlivů. Vyhlášením nové lokality Porta Bohemica nebude zlepšení plavebních podmínek na řece Labi v předmětném úseku znemožněno. Směrnice o stanovištích poskytuje možnost realizovat i záměry s významně negativním vlivem na lokalitu, pokud je prokázán převažující veřejný zájem na jeho realizaci, neexistuje jiné alternativní řešení a jsou zajištěna adekvátní kompenzační opatření.
Takový postup je nicméně na místě až poté, co je v procesu posuzování vlivů záměru jeho významně negativní vliv prokázán; takový výsledek však v tuto chvíli nelze předjímat.
Opakované odmítnutí rozšíření lokality Labské údolí (v předkládané podobě jako EVL Porta Bohemica) do národního seznamu vyvolá s nejvyšší pravděpodobností zahájení řízení o porušení Smlouvy EU s Českou republikou z důvodu porušení směrnice o stanovištích
Ani toto okleštění neprošlo.