Co říkáte na novou petici Arniky proti jezům na Labi?


Po pravdě té petici moc nerozumím. A to ze dvou důvodů.

1) Petici proti výstavbě jezů jsme již organizovali a byla úspěšná. Přátelé přírody získali více než 17 000 podpisů, Arnika asi 800. Mandát veřejnosti k jednání tedy máme.

2) Právě v posledních dnech došlo ke skutečně „historickému“ průlomu. V sídle Přátel přírody jsem přivítal zástupce investora a byl zahájen dialog, po němž jsme dlouhé roky volali. (To ovšem Arnika ví. O to méně ji chápu.) Nepřijde mi příliš taktické v této situaci pořádat protesty.

Po prvním jednání by bylo předčasné dělat dalekosáhlé závěry. Vidím ale světlo na konci tunelu. Investor totiž posuzuje také variantu tzv. by-passů, které by měly takřka nulový vliv na říční ekosystémy. Vyžaduje to ještě posouzení odborníků, ale mám dojem, že by nově navrhované řešení na části řeky mohlo být přijatelné a příp. zásahy do řeky akceptovatelné. By-passy (kanály mimo řečiště) by totiž odstranily hlavní problém - jezy, které tvoří migrační překážku.

Nepředbíhejme, zbývá dořešit ještě několik problémů. Jsem ale optimista, protože věřím, že tam, kde probíhá dialog, se dříve nebo později kompromisní řešení nakonec většinou najde.

Pro tuto alternativní variantu mluví nejen minimální dopady na cenné říční ekosystémy (zejména štěrkopískové náplavy s drobnokvětem) a evropsky chráněnou faunu (losos, bobr, vydra), ale také významně nižší náklady a rychlejší realizace. Lodní dopravě bychom tedy pomohli účinněji, levněji, rychleji a kulturněji - šetrně k labské přírodě.

Závěrem chci zdůraznit, že dialog nebyl navázán sám od sebe. Přispěla k tomu výše zmíněná veřejnost (18 000 signatářů), dlouholetá a systematická práce ekologického hnutí, účast zelených ve vládě a také zásadový postoj státní správy a odborníků.

Oceňme změnu přístupu investora, zůstaňme ostražití, ale současně pružní a otevření novým myšlenkám!

Marian Páleník, ředitel společnosti Přátelé přírody, o.p.s.

(Odpověď na otázku Deníku, 4. 5. 2007)