Žena chce po rozvodu 3,6 miliardy


Praha, Ústí nad Labem - Řada plánovaných projektů společnosti CPI na severu Čech může být ohrožena. Tedy pokud realitní magnát Radovan Vítek, jenž za ní stojí, prohraje soud se svojí exmanželkou. Ta po něm požaduje 3,6 miliardy korun jako rozvodové vyrovnání. Pokud by soud dal Evě Vítkové za pravdu, šlo by o jednoznačně nejdražší rozvodové řízení v Česku.

„Živou kauzu nechci komentovat,“ řekl Vítek serveru iHNed.cz, který se zprávou o požadovaném vyrovnání přišel jako první.

Již v dubnu přisoudil pražský městský soud Vítkové odškodnění ve výši 80 tisíc měsíčně. Navíc musel realitní magnát Vítek najednou vyplatit tři miliony jako celkovou částku za uplynulé tři roky od doby, kdy Vítková žalobu podala. Podnikatel u soudu tvrdil, že je naprosto nemajetný. Jako právní koncipient si prý vydělává pouze 17 tisíc měsíčně.

Radovan Vítek (na snímku) přitom patří k nejbohatším Čechům. Za osmatřicetiletým bossem stojí finanční skupina Czech Property Investment, která vlastní přes 10 tisíc bytů především v Praze, Ústí nad Labem a Třinci. Soud proto v dubnu odhadl jeho majetek až na 40 miliard korun.

CPI Group má na severu Čech i další rozsáhlé aktivity. Investuje tu například do stavby obřího obchodního centra v Ústí a na počátku týdne také společnost oznámila, že vedle hotelu Vladimir hodlá vybudovat velké parkovací centrum.

Soudce, který se zabýval rozvodovou kauzou, ovšem neošálilo ani to, že Vítek veškerý majetek přepsal na svou matku Miladu Malou a udělal z ní tak přes noc nejbohatší ženu Česka. Učinil tak mimo jiné proto, aby se vyhnul placení odškodného. Právo volně disponovat s majetkem si Vítek samozřejmě nechal.

Před soudem na sebe bývalí partneři vytahovali hodně špíny. Vítek exmanželku obviňoval, že ho začala podvádět v době, kdy byl ve vazbě pro podezření z organizování prostituce. Soud nicméně poukázal na to, že on sám byl opakovaně nevěrný. S požadovanou částkou se v Česku může měřit snad jen případ herečky Kateřiny Brožové. Ta po podnikateli Zdeňku Tomanovi požadovala 95 milionů. Před soudem ale neuspěla.

Akce na severu Čech

Posledním záměrem společnosti CPI Group v kraji je stavba parkovacího domu v lokalitě u hotelu Vladimir v centru Ústí. Společnost totiž staví nedaleko obchodní dům a podmínkou města bylo i vytvoření parkovacích míst. Podle mluvčí CPI Group Michaely Winklerové se však zatím jedná v případě míst pro auta jen o záměr.

Společnost CPI Group také stále usiluje o vybudování velkého skladovacího a logistického centra u Žďárku na Ústecku. Dostala se však do sporů s ochránci životního prostředí. Česká inspekce životního prostředí nyní posuzuje, zda může společnosti udělit pokutu za hnojení pozemků, kvůli kterému zde mělo zahynout větší množství chráněných živočichů. Pokuta padne v případě, že se firmě podaří prokázat úmysl poničit lokalitu, již si vybrala pro stavbu.

Společnost CPI patří jinak k úspěšným developerským firmám. Jen zisk její dceřiné společnosti Czech Property Investment za první pololetí činil 403,8 milionu korun. Firmě se podařilo odprodat část majetkových účastí a zisku dosáhla i restrukturalizací.

Autor: * (iDNES, ves) Mladá fronta DNES, regionální mutace - severní Čechy, 8. 10. 2009