V centru Ústí vzniká parní elektrárna!


V teplárně na Střekově postaví turbínu. Ústečané se obávají zvýšeného znečištění vzduchu.


Na Střekově vyroste nová elektrárna! V areálu Setuzy ji chce vybudovat společnost Energy. Ta dnes skoro celému městskému obvodu dodává teplo i teplou vodu.

Místní lidé mají obavy ze zhoršení životního prostředí, hlavně brutálního nárůstu emisí CO2 v ovzduší.

„Emise CO2 se maximálně vrátí na hodnoty před útlumem odběrů v areálu STZ,“ ujišťuje Jan Vojtěch, předseda představenstva Energy.

Energy žádost o vyjádření ke stavebnímu řízení magistrátu zaslala už 19. března tohoto roku. „Rada města vzala tento záměr na vědomí,“ uvedl k tomu Jan Řeřicha, náměstek ústeckého primátora.

Podle Jana Vojtěcha vybudování nového, takzvaného turbosetu bude sloužit jako alternativa k případnému výpadku stávající technologie v areálu STZ.

Cenová politika

„Tím by pokleslo zatížení kotlů na tak nízkou mez, že bychom ho museli odstavit a nebyli schopni zásobovat obyvatelstvo v letních měsících teplem pro ohřev teplé užitkové vody a v zimních měsících bychom provozovali kotel s obtížemi,“ vysvětloval Vojtěch.

Což by prý bylo ekonomicky nevýhodné pro trvalé spalování zemního plynu. To by pak pro Střekov znamenalo zvýšení cen. Zahájení stavby plánují na začátek roku 2011 a její ukončení na polovinu roku 2012. Cenu odhaduje společnost na několik set milionů, upřesněna bude po uzavření veřejné soutěže.

Útlum Setuzy

„V době, kdy Setuza tlumí výrobu a stoupají náklady na teplo i teplou vodu, jsme uvítali, že teplárna část svého výkonu nasměruje jinam, aby nemusela zvýšit ceny tepla. Zároveň nás ujistili, že životní prostředí ve městě se nezhorší,“ dodal Řeřicha s tím, že věří ve výhodnou dohodu s Energy ohledně dalších cen energií pro město.

Podle vyjádření ústeckého odboru životního prostředí by nemělo znečištění ovzduší v Ústí narůst. Jak uvedla Šárka Faistová z ústeckého odboru životního prostředí, navrhovaná elektrárna má pouze využívat v současnosti málo vytížených kotlů v teplárně a tedy výroba elektřiny bude jen doplňkovou činností.

Snížená spotřeba

S ohledem na snížení spotřeby páry u některých provozů v areálu STZ chce investor kvůli optimalizaci výkonu teplárny zajistit stabilní odběr páry ze svých kotlů,“ odpověděla Faistová na otázky Ústeckého deníku e-mailem. „Vše ale projektuje v rámci svého platného integrovaného povolení,“ vysvětlila.

Výkon turbogenerátoru má podle dokumentace dosáhnout maximálně 32 MW, a to prý ještě výjimečně, především při odstávkách zařízení odebírajících páru z teplárny.

Z projektové dokumentace také vyplývá, že emise z teplárny mají zůstat v mezích platného integrovaného povolení, jež Energy obdržela loni, tedy 1. prosince 2009.

„Investor je naopak přesvědčen, že zajištěním optimalizace výkonu na jednotlivých kotlích teplárny dojde ke snížení měrných emisí ze zařízení do ovzduší,“ dodala k tomu Ivana Solničková z kanceláře primátora s tím, že podle zákona na tento projekt Ústí nemůže požadovat velkou EIA, dle zákona 100/2001.

Podle Mariana Páleníka, ředitele společnosti Přátelé přírody, projekt vypadá, že bude ku prospěchu věci. „Jen se obávám, že by mohl narůst hluk, snad s tím počítají.“

Velkou EIA by Ústí mohlo požadovat v případě, že by Energy chtěla postavit spalovnu o tepelném výkonu od 50 do 200 MW, případně nadzemní vedení elektrické energie delší 15 kilometrů o napětí od 110 kV. V případě Střekova povedou do ústecké transformátorovny chráněné kabely mimo obytnou zástavbu.

Skutečnou obří paroplynovou elektrárnu pak ještě plánuje postavit ČEZ, a sice v Úžíně. Ta by měla mít ovšem výkon až desetkrát vyšší! Původně se mluvilo o 200 MW, nyní se spekuluje dokonce o 400 MW. ČEZ ale stále mlží.

Autor: Janni Vorlíček, Deník, 23. 9. 2010