Přechodu Českého středohoří po trase D8 na Den Země se účastní senátor

Litoměřický senátor Zdeněk Bárta (nezávislý) se účastní Dne Země Přátel přírody. Hodlá s účastníky akce přejít České středohoří. Trasa vede záměrně místy, která mohla být zachráněna výstavbou tunelu Kubačka.

Přechod Českého středohoří se letos koná již potřinácté a pravděpodobně naposled po této trase. "Již letos začnou na nádherných loukách úřadovat buldozery," komentuje akci ředitel Přátel přírody, o. p. s. Marian Páleník. "Že louky uvidíme možná naposled, upozorňuji účastníky každoročně. Po té, co krajští zastupitelé odhlasovali povrchovou variantu vedení dálnice, se obávám, že tentokrát budu mít pravdu.

Na druhou stranu se Ředitelství silnic a dálnic k urychlení výstavby nijak nemá. Podle všeho poslední rok nepřinesl z jeich strany žádnou aktivitu. Dá se ale čekat, že z protahování výstavby opět neoprávněně nařkne občanská sdružení, která údajně blokují stavbu. Nejvíce mne mrzí, že tyto nesmysly přebírají nekriticky média. Kdyby si dali novináři jen trochu práce, rychle by zjistili, že jednak občanská sdružení o ničem nerozhodují - o jejich připomínkách rozhoduje stavební úřad, jednak dobře za 90% zdržení mohou úřady. Je pravda, že jednou se odvolalo občanské sdružení, ale jednou také Ředitelství silnic a dálnic - v roce 1999 proti rozhodnutí MŽP neudělit stavbě výjimku."

Petici Přátel přírody za tunel Kubačka (únor 2005) vedle senátora Bárty podepsali také David Vávra, Jiří Macháček, Boris Rösner, Radovan Lukavský, Miloš Nesvadba, David Prachař, Ladislav Mrkvička a další.

"Přechodem Českého středohoří také připomeneme i falešnost argumentů, že je třeba zamítnout tunel kvůli urychlení výstavby," uzavírá Páleník. "Rok uplynul a nic se neděje. Stále jasněji se ukazuje, že tunel Kubačka dostavbu dálnice nemusel vůbec zdržet."